...
harris: Dwa zadanka z ciągów.
1/Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=5n+x2+4x+10. Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej
x ten ciąg jest arytmetyczny i wszystkie jego wyrazy są dodatnie.
2/ W pewnym ciągu suma n początkowych wyrazów wyraża sie wzorem Sn=5(2n−1). Wykaż, że jest to
ciąg geometryczny.
10 gru 20:37
harris: Poproszę o jakieś wskazówki
10 gru 21:04
Ajtek:
1. Zdecyduj się, czy jest to x czy n.
| | Sn | |
2. Policz sumę n−1 wyrazów, następnie |
| i pokaż co wyszło. |
| | Sn−1 | |
10 gru 21:08
harris: No ale w tym zadaniu 1. jest "n" i "x"
10 gru 21:09
Ajtek:
No to nie umiem rozwiązać.
10 gru 21:15
Ajtek:
Zapewne źle przepisałeś z tablicy

.
10 gru 21:16
harris: No tez nie

dostaliśmy od nauczyciela kserówki z książki z operonu
10 gru 21:17
Ajtek:
Chwila...
10 gru 21:19
asdf: z operonu? i tak poziom...dziwne
10 gru 21:21
Ajtek:
5n jest arytmetyczny, różnica 5 czyli przyjmuje tylko wartości dodatnie
Teraz x2+4x+10=0 ⇒ Δ<0 ⇒ ZW <6;+∞), czyli dodatnie.
Zatem wszystkie wyrazy tego ciągu są dodatnie
Ale jak udowodnić, że dla każdego x∊R jest arytmetyczny to pomysłu na ten moment nie mam.
10 gru 21:23
harris: Właśnie sam sie męcze z tym zadaniem juz troszke

reszta poszła jakoś
10 gru 21:25
Ajtek:
Generalnie dla każdego x∊R będziemy mieli 5n+coś, a coś nie ma wpływu na to jaki to ciąg. W
sumie to jest nieskończenie wiele takich ciągów i wszystkie są arytmetyczne gdzie r=5.
Niech ktoś się ustosunkuje do tego.
10 gru 21:25
harris: A jak zabrać się za to ?
Dany jest trójmian kwadratowy y=2x2−(m+k+3)x+k. Liczby x1 i x2 są miejscami zerowy tego
trójmianu. Wyznacz parametry m i k aby liczby (x1,m,x2) tworzyły ciąg arytmetyczny, a liczby
(x1,k,x2) ciąg geometryczny. Napisz te ciągi .
10 gru 21:47