matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wart bezwzględna
lalka:
|x−3| + |x +4| < 9
10 gru 20:20
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1807.html
10 gru 20:21
krystek:
rozpatrz przedziałami.
10 gru 20:21
krystek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1807.html
10 gru 20:22
pigor:
.... lub na osi liczbowej stwierdzasz, że punkty x= −5 lub x=4 są w sumie odległe od punktów x=3 i x= −4 o 9, czyli |x−3| + |x+4| =9 , zatem
|x−3| + |x +4| < 9
⇔ −5 < x < 4 ⇔
x∊(−5;4)
. ...
10 gru 20:50