Pan Kowalski złożył do banku lokatę = 10 000 zł na procent składany. Po dwóch latach bank
wypłacił mu 12 155,06 zł. Jakie było oprocentowanie tej lokaty w skali roku jeśli bank
kapitalizował odsetki co 6 miesięcy? Pomiń podatek od dochodów kapitałowych.
Z podatkiem zadanie wyszło w przybliżeniu, jednak w tym mam blokadę.
Rozpisując do wzoru:
Ko = 10 000
K = 12 155, 06
m = 2
n = 2
r = ?
12 155, 06 = 10 000 (1+ r2)4 /: 10 000
1,215506 = (1+r2)4
co robić dalej?
| 0,084757 | ||
log (1+r2) = | = 0,021189 | |
| 4 |