Wymierne
Majonez: Wykonaj dzialania, a wynik przedstaw w najprostszej postaci:
| | x | | 2−x | | x−7 | |
( |
| − |
| ) * |
| Dziedzina {−2,1} |
| | x+2 | | x−1 | | x−1 | |
Pierw wykonuje odejmowanie, a wiec:
| x | | 2−x | | x(x−1) | | (2−x)(x+2) | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x+2 | | x−1 | | (x+2)(x−1) | | (x+2)(x−1) | |
| | x2−x−2x+4−x2−2x | | x+4 | |
|
| = |
| |
| | (x+2)(x−1) | | (x+2)(x+1) | |
Potrzeba mi wiedziec czy to jest dobrze, zeby kontynuowac dalsze dzialania. Dzieki z gory
10 gru 20:15
Majonez: No i czy cos skrocic na koncu moge, x+4 z x+2 np?
10 gru 20:16
krystek: Minus przed kreska ułamkową to jak przed nawiasem, Popraw znaki
10 gru 20:17
Majonez: | | x2−x−2x−4+x2+2x | | 2x2+5x−4 | |
......= |
| = |
| |
| | (x+2)(x−1) | | (x+2)(x−1) | |
ATeraz?
10 gru 20:27
krystek: −2x+2x=0
10 gru 20:28
10 gru 20:31
Majonez: To jest ostateczny wynik odejmowania?
10 gru 20:33
Majonez:
10 gru 20:36
Majonez: Tak lub nie. Potrzebuje wiedziec zeby kontynuowac poprawnie zadanie
10 gru 20:40
Majonez: ktokolwiek! Niech chociaz zerknie na odczepnego no
10 gru 20:50
krystek: licz dalej
10 gru 20:54
Majonez: te odejmowanie mam dobrze i moge przejsc do mnozenia tak?
10 gru 20:57
Majonez: No i sie nie dowiem..
10 gru 21:04