Calki
digits: Oblicz całkę funkcji trygonometrycznej
może ktoś to rozwiązać, bo nie wiem jak z góry dzięki za pomoc
10 gru 20:09
10 gru 20:50
digits: może ktoś to rozwiązać proszę, bo jutro pisze z tego
10 gru 21:27
Krzysiek: podstawienie uniwersalne:
t=tgx
x=arctgt
10 gru 21:34
digits: | | sin2x | | | | dt | |
∫ |
| dx=∫ |
| * |
| =∫t2(1+t2)dt=∫t2+t4 |
| | (cos2x)3 | | | | 1+t2 | |
i już dalej nie licze, bo i tak wynik bd inny niż mam w odpowiedziach
10 gru 21:46
Krzysiek: no i co,że będzie 'inny' tzn,że to jest źle...?
10 gru 22:02
digits: | | 1 | | 1 | |
∫t4+∫t2= |
| tg5x+ |
| tg3x+C |
| | 5 | | 3 | |
| | 1 | | tg3x | |
no i wchodzi takie coś, a w książce mam |
| (4+cos2x) |
| +C |
| | 15 | | cos2x | |
to może mi pokażesz jakie modyfikacje zrobić, zeby otrzymac taki wynik
10 gru 22:07
Mila: W odpowiedzi jest inny wynik, bo zastosowali inne podstawienie.
10 gru 22:15
10 gru 22:17
digits: Czyli inne podstawienie to inny wynik tak
10 gru 22:17
digits: znaczy ten sam tylko w innej postaci.
10 gru 22:19
Krzysiek: no jak inny wynik..nie ważne jaką metodą robisz to i tak musi wyjść ten sam wynik(w całkach
wynik różniący się o stałą ).
10 gru 22:19