Parzystość/nieparzystość funkcji
Tasia: Muszę zbadać funkcje i jej jednym z elementów jest sprawdzenie jej parzystości. Prosze o pomoc
bo mam watpliwosc...
f(x) = x3 + 2 <−−− licznik
−−−−−−−−−
x <−−− mianownik
d f(x) = (−nieskonczonsc, 0) u (0, + nieskonczonosc)
1 warunek) dla kazdego x nalezacego do Df istnieje −x nalezacy do Df
2 warunek) f(−x) = (−x)3 + 2 −x3 +2
−−−−−−−−− = −−−−−−
−x −x
tzn. że jest ani parzysta, ani nieparzysta, tak?
10 gru 19:57
MQ: Na to wychodzi.
10 gru 19:59
Tasia: Dzięki za potwierdzenie.
11 gru 15:26