matematykaszkolna.pl
funkcja liniowa Mariusz: Dobry wieczór. emotka Panie, Panowie, Studenci, Studentki, Geniusze, I Ci troszkę mniej zdolni. Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań x = my = 1 2x − y = m jest para (x,y) spełniająca nierówność | x − y | ≤ 1? Apeluje o pomoc. Chciałbym by ktoś krok po kroczku pokazał mi to jak wykonywać. emotka Spróbuje zrobić to po mojemu, ale raczej nie wyjdzie.
10 gru 19:45
MQ: Z pierwszego: x=1 y=1/m Pozostaje sprawdzić, dla jakich m: |1−1/m|≤1
10 gru 19:53
Mariusz: Pomyłkę widzę Para równań: x + my = 1 2x − y = m
10 gru 19:55
krystek: Już to zadanie w ub tygodniu było dane przez Ciebie i rozw.
10 gru 19:56
Mariusz: Było podobne, ale to jest z wartością bezwzględną.emotka I nie wiem o co chodzi.emotka
10 gru 20:01
MQ: Wyliczasz x i y i podstawiasz do nierówności. Dostajesz nierówność na m.
10 gru 20:02
Mariusz: Wyliczyłem x i y z wyznaczników tylko znów coś spaprałem i nie wychodzi tak jak w odpowiedziach.
10 gru 20:04
MQ: Z wyznaczników Tu wystarczy zwykłe podstawianie: z 1: x=1−my wstawisz do drugiego: 2*(1−my)−y=m wyliczasz y wstawiasz do 1. wyliczasz x.
10 gru 20:07
krystek: rozpisujesz x−y≤1 i x−y≥−1
10 gru 20:07
Mariusz: Aha... Aczkolwiek uparłem się na wyznaczniki bo chciałbym tak rozwiązać. No nic. Dziekuję za skazówkę i postaram się to wykonać. emotka (najwyżej napiszę )
10 gru 20:10
Mariusz: krystek rozpisałem tak i mi nie wyszło.
10 gru 20:12
krystek: To uważnie przelicz . Ja nie liczę , leniwa jestem .Mogę sprawdzić.
10 gru 20:14
Mariusz: MQ nie pojmuje Twojego rozwiązywania. Jak wyliczę x i y to wychodzi kilka niewiadomych i nie da rady tego obliczyć.
10 gru 20:15
MQ: Jakich niewiadomych Dostajesz x jako f(m) i y jako inne f(m). Wstawiasz do nierówności i masz nierówność na m.
10 gru 20:17
Mariusz: To zrób to od początku do końca. emotka Jestem wzrokowcem i wtedy zakminie o co Ci chodziło. emotka Ja spróbuje zrobić wyznacznikami. emotka Jak dotąd dla mnie ogarnięty sposób tylko liczyć nie umiem. emotka
10 gru 20:19
krystek: MQ zapisał Tobie ,że wyznaczasz x i y w zależności od parametru m To co robiłę wyznacznkiami jest ok
10 gru 20:19
Mariusz: Nie kminie kiedy mówicie do mnie w języku matematyki.emotka Nie wiem o co chodzi.emotka Jestem zdezorientowany.emotka
10 gru 20:21
krystek: Masz
 Wx Wy 
x=

y=

i podstawiasz do nierówności
 W W 
10 gru 20:23
Mariusz: Też tak właśnie zrobiłem. Ale MQ powiedział, żeby wyznaczyć x i y, co potem z tego nic nie wychodzi.
10 gru 20:25
krystek: Podał Tobie metodę podstawiania i wynik taki sam musi wyjść.
10 gru 20:25
Mariusz: Wyznaczniki rozumiem, ale ta metoda? Serio nie wiem o co Wam chodzi w niej.
10 gru 20:28
krystek: a w szkole podstawowej i gimnazjum jak rozwiązywałeś układy równań?
10 gru 20:29
Mariusz: To jest głupie pytanie do maturzysty. Spróbuj zrobić to metodą podstawiania i zobaczysz co dalej.
10 gru 20:31
krystek: x=1−my 2(1−my)−y=m 2−2my−y=m (−2m−1)y=m−2
 2−m 
y=

i potem x wyliczasz
 1+2m 
10 gru 20:32
Mariusz:
 1 
Kurdę i ciągle wychodzi to −

.
 2 
10 gru 20:33
MQ: Nie powiedziałem, żeby wyznaczyć metodą podstawiania, ale że wystarczy użyć metody podstawiania −− w sensie, że tak jest prościej. Jak wolisz się męczyć wyznacznikami, to twoja sprawa.
10 gru 20:34
krystek: emotka nie wiedziała ,że dla Maturzysty to "głupie pytanie."
10 gru 20:35
Mariusz: DObra , ale nigdy nie robiłem metodą podstawiania tego zadania, tudzież nie rozumiałem co masz na mysli. Sorry.
10 gru 20:35
Mariusz: W sensie, że pytasz się nie potrzebnie. Zejdź już ze mnie...
10 gru 20:36