funkcja liniowa
Mariusz: Dobry wieczór.

Panie, Panowie, Studenci, Studentki, Geniusze, I Ci troszkę mniej zdolni.

Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań
x = my = 1
2x − y = m
jest para (x,y) spełniająca nierówność | x − y | ≤ 1

?
Apeluje o pomoc.

Chciałbym by ktoś krok po kroczku pokazał mi to jak wykonywać.

Spróbuje zrobić to po mojemu, ale raczej nie wyjdzie.
10 gru 19:45
MQ: Z pierwszego:
x=1
y=1/m
Pozostaje sprawdzić, dla jakich m:
|1−1/m|≤1
10 gru 19:53
Mariusz: Pomyłkę widzę

Para równań:
x + my = 1
2x − y = m
10 gru 19:55
krystek: Już to zadanie w ub tygodniu było dane przez Ciebie i rozw.
10 gru 19:56
Mariusz: Było podobne, ale to jest z wartością bezwzględną.

I nie wiem o co chodzi.
10 gru 20:01
MQ: Wyliczasz x i y i podstawiasz do nierówności.
Dostajesz nierówność na m.
10 gru 20:02
Mariusz: Wyliczyłem x i y z wyznaczników tylko znów coś spaprałem i nie wychodzi tak jak w
odpowiedziach.
10 gru 20:04
MQ: Z wyznaczników

Tu wystarczy zwykłe podstawianie:
z 1: x=1−my
wstawisz do drugiego:
2*(1−my)−y=m
wyliczasz y
wstawiasz do 1.
wyliczasz x.
10 gru 20:07
krystek: rozpisujesz x−y≤1 i x−y≥−1
10 gru 20:07
Mariusz: Aha... Aczkolwiek uparłem się na wyznaczniki bo chciałbym tak rozwiązać.

No nic. Dziekuję za skazówkę i postaram się to wykonać.

(najwyżej napiszę

)
10 gru 20:10
Mariusz: krystek rozpisałem tak i mi nie wyszło.
10 gru 20:12
krystek: To uważnie przelicz . Ja nie liczę , leniwa jestem .Mogę sprawdzić.
10 gru 20:14
Mariusz: MQ nie pojmuje Twojego rozwiązywania. Jak wyliczę x i y to wychodzi kilka niewiadomych i nie da
rady tego obliczyć.
10 gru 20:15
MQ: Jakich niewiadomych

Dostajesz x jako f(m) i y jako inne f(m).
Wstawiasz do nierówności i masz nierówność na m.
10 gru 20:17
Mariusz: To zrób to od początku do końca.

Jestem wzrokowcem i wtedy zakminie o co Ci chodziło.

Ja spróbuje zrobić wyznacznikami.

Jak dotąd dla mnie ogarnięty sposób tylko liczyć nie
umiem.
10 gru 20:19
krystek: MQ zapisał Tobie ,że wyznaczasz x i y w zależności od parametru m To co robiłę wyznacznkiami
jest ok
10 gru 20:19
Mariusz: Nie kminie kiedy mówicie do mnie w języku matematyki.

Nie wiem o co chodzi.

Jestem
zdezorientowany.
10 gru 20:21
krystek:
Masz
| | Wx | | Wy | |
x= |
| y= |
| i podstawiasz do nierówności |
| | W | | W | |
10 gru 20:23
Mariusz: Też tak właśnie zrobiłem.
Ale MQ powiedział, żeby wyznaczyć x i y, co potem z tego nic nie wychodzi.
10 gru 20:25
krystek: Podał Tobie metodę podstawiania i wynik taki sam musi wyjść.
10 gru 20:25
Mariusz: Wyznaczniki rozumiem, ale ta metoda? Serio nie wiem o co Wam chodzi w niej.
10 gru 20:28
krystek: a w szkole podstawowej i gimnazjum jak rozwiązywałeś układy równań?
10 gru 20:29
Mariusz: To jest głupie pytanie do maturzysty.
Spróbuj zrobić to metodą podstawiania i zobaczysz co dalej.
10 gru 20:31
krystek: x=1−my
2(1−my)−y=m
2−2my−y=m
(−2m−1)y=m−2
| | 2−m | |
y= |
| i potem x wyliczasz |
| | 1+2m | |
10 gru 20:32
Mariusz: | | 1 | |
Kurdę i ciągle wychodzi to − |
| . |
| | 2 | |
10 gru 20:33
MQ: Nie powiedziałem, żeby wyznaczyć metodą podstawiania, ale że wystarczy użyć metody
podstawiania −− w sensie, że tak jest prościej.
Jak wolisz się męczyć wyznacznikami, to twoja sprawa.
10 gru 20:34
krystek: 
nie wiedziała ,że dla Maturzysty to "głupie pytanie."
10 gru 20:35
Mariusz: DObra , ale nigdy nie robiłem metodą podstawiania tego zadania, tudzież nie rozumiałem co masz
na mysli. Sorry.
10 gru 20:35
Mariusz: W sensie, że pytasz się nie potrzebnie.
Zejdź już ze mnie...
10 gru 20:36