Wyrazenia wymierne
Majonez: Rozwiaz rownanie:
(x−3)(x+2) = (x+1)(x+5)
x
2+2x−3x−6=x
2+5x+x+5
x
2 − x − 6 = x
2 + 6x +5
I delta? Dla obydwu? Jakas podpowiedz malutka by sie przydala. Wybaczcie, nikt nie moze mi w
domu pomoc
10 gru 19:44
ICSP: 0 pkt za brak ustalenia dziedziny.
Zasada jest zawsze taka samo :
niewiadome na lewo, wiadome na prawo
10 gru 19:45
Majonez: Dziedzine mam i nie o nia mi chodzilo

Ale dziekuje
10 gru 19:46
bezendu1990: Df=x∊R\{−5,3}
(x+1)(x+5)=(x−3)(x+2)
x
2+5x+x+5=x
2+2x−3x−6
x
2+6x+5−x
2+x+6=0
7x+11=0
10 gru 19:48
Majonez: Czyli konczac
x
2−x−x
2−6x=6−5
7x=1 /:7
Zgadza sie?
10 gru 19:49
krystek: Czytaj uważnie co napisał ICSP "Zasada jest zawsze taka samo :
niewiadome na lewo, wiadome na prawo"
10 gru 19:49
Majonez: o masz
10 gru 19:49
Majonez: nie zmienilem znaku, zgadza sie dzieki wielkie wszystkim za zainteresowanie
10 gru 19:55