wykaż, że wartość wyrażenia
ratunku: | | √7−2x | | √7−1 | |
wykaż, że wartość wyrażenia |
| dla= −√7 wynosi |
| |
| | x2+√7 | | 2 | |
10 gru 19:34
Krzysiek : Ma byc dla x=−
√7
no to czemu nie piszesz
| | √7−2*−√7 | | √7+2√7 | | 7−√7 | |
|
| = |
| * |
| =
|
| | (−√7)2+√7 | | 7+√7 | | 7−√7 | |
| (21√7−21) | | 21(√7−1) | | (√7−1) | |
| = |
| = |
| co mialas /es wykazac . W celu usuniecia |
| 42 | | 42 | | 2 | |
niewymiernosci z mianownika pomnozylem licznik i mianownik wyrazenie przez 7−
√7. Wiesz
dlaczego tak? Skorzystalem ze wzoru skroconego mnozenia (a+b)(a−b)=a
2−b
2
10 gru 21:12
ratunku: Boże, jaka ja jestem głupia, próbowałam to podstawiać i obliczyć, ale nieudolnie, już wiem
wszystko, dziękuję
10 gru 21:42
Krzysiek : Na zdrowie
11 gru 00:04