ujfuj
nieuk: zadanie z ciagow:
Zbadaj monotonicznosc ciagu (an). Naszkicuj prosta, w ktorej zawiera sie wykres tego ciagu.
an=3−n
Podopowie ktos jak sie zabrac za to zadanie?
10 gru 19:31
mm: pochodna wynosi −1, a więc ciąg jest malejący
10 gru 19:34
Krzysiek: jaka pochodna...? pochodna ciągu?
10 gru 19:36
nieuk: halo to pomoze ktos?
10 gru 19:46
nieuk: halo to pomoze ktos?
10 gru 19:46
Krzysiek: na jednej osi masz 'n'
a na drugiej an
dla n=1
a1=2
więc zaznaczasz punkt (1,2)
itd.
10 gru 19:50
krystek: an+1−an=(3−(n+1))−(3−n)=−1<0 to ciąg malejący
10 gru 19:53
krystek: Kreślisz prostą y=−x+3 i na niej zaznaczasz punkty
10 gru 19:54
krystek:
10 gru 20:06