logarytmy
wyjadacz: Nie umiem rozwiązać 2 zadanek z logarytmami.
1) 16
log2 4√2 + log4 3
2) 81
1log4 9 − 8
log4 9 − jakby było niewidoczne to w mianowniku jest logarytm 4
z 9
Z góy dzięki z apomoc, nie chcę rozwiązań, prosze jedynie o wskazówki
10 gru 19:27
wyjadacz: dobra, 1) już ogarnąłem, ale na 2) z cierpliwościa czekam
10 gru 19:37
maro: | 1 | |
| =log9 4 taki wzorek |
| log4 9 | |
81=9
2
9
2log9 4 = 9
2log9 4=9
log9 42=16
2 tak samo 8=4
32
10 gru 19:49
wyjadacz: haha własnie sam do tego doszedłem, ale bardzo dizekuję ż ektoś się zainteresował, czasmi po
prostu potrzeba do matematyki torhcę cxzasu i czystości umysłu
10 gru 19:53
Skipper:
| | 1 | | 2 | |
92 do potęgi |
| ... to 9 do potęgi |
| =
|
| | log49 | | log49 | |
| | 2 | |
9 do potęgi |
| = 9 ....do potęgi log916= 16
|
| | | |
... podobnie załatw drugą część (odjemnik)
10 gru 19:59