Dzialania wymierne
Majonez: Rozwiąż równanie:
| x−8 | | x+2 | |
| = |
| Dziedzina: {2,−2} |
| x+2 | | x−2 | |
(x+2)(x+2) = (x−8)(x−2)
x
2+2x+2x+4 = x
2−2x−8x−16
x
2+2x+2x−x
2+2x+8x = −4+16
16x = −4 +16 / :16
x=−4
Dobre?
10 gru 19:12
Majonez:
10 gru 19:16
bezendu1990: źle
10 gru 19:21
Majonez: Gdzie blad?
10 gru 19:23
Aga1.: D=R\{−2,2}
−8*(−2)=+16
Dwie ostatnie linijki źle.
10 gru 19:24
Borys: x2+4x+4=x2−10x+16
4x+4=−10x+16
14x=12
x=1214=67
10 gru 19:24
bezendu1990: (x−8)(x−2)=(x+2)(x+2)
x
2−2x−8x+16=x
2+2x+2x+4
x
2−10x+16−x
2−4x−4=0
−14x+12=0
−2(7x−6)=0
i u Ciebie −8*−2 jest −16 a − razy − daje zawsze +
10 gru 19:24