wzory viete'a
Arnhus: Oblicz sume kwadratow rozwiazan rownania x2−300x−200=0.
Tak, znam wzory, umiem wyprowadzic, ale moglem sie gdzies pochrzanic, bo jestem chory...
Wychodzi mi 39400, a w odpowiedziach jest 90400
10 gru 19:04
ICSP: pokaż jak liczysz to zobaczymy gdzie schrzaniłeś
10 gru 19:06
Aga1.:
| | b | | c | |
x1+x2=− |
| , a x1*x2= |
| i |
| | a | | a | |
x
12+x
22=(x
1+x
2)
2−2x
1x
2=(300)
2−2*(−200)=
10 gru 19:07
Arnhus: dobra wpadlem juz gdzie, na sumie dalem c/a zamiast −b/a :<
10 gru 19:08