zad
OLA: oblicz granice ciągu

!
lim
5n−27n−22n+3
te 2n+ 3 to potęga tego ułamka
coś mi nie wychodzi :<
10 gru 19:01
OLA: tam w mianowniku powinno byc: 7n−1
sorki !
10 gru 19:02
mm: Mi wyszło
57
10 gru 19:09
mm: Wyłączyłam n przed nawias w liczniku i mianowniku, w liczniku wyszło: 5−
4n*8n a w
mianowniku 7−
1n, licznik rozbijam i mam dwa ułamki:
4nn*
8n, drugi dąży do
zera, a więc cały iroczyn dąży do zera

dalej powinnaś sobie poradzić.
10 gru 19:12
OLA: ma wyjsc 0
10 gru 19:14
OLA:
10 gru 19:40
Krzysiek: masz symbol 0∞ to nie jest symbol nieoznaczony, granica to zero
10 gru 19:43
OLA: a nie powinnam zrobic tego metodą na liczbe e?
10 gru 20:40
asdf: Mi się zdaje, że tak:
| | 5n − 2 | | 7n − 2 − 2n | |
limn→∞ ( |
| )2n+3 = limn→∞ ( |
| ) potęgę narazie |
| | 7n−2 | | 7n − 2 | |
zostawię...
| | −2n | | 1 | | 1 | |
1 + |
| = (1 + |
| ) = (1+ |
| ) |
| | 7n − 2 | | | | | |
| | 1 | |
limn→∞ [ (1+ |
| )1/(−14n2+4n) ] (−14n2+4n)(2n+3) = |
| | | |
i tym dalej rozkładać, wyjdzie [e
1]{−14n
2+4n)(2n+3), ale nie jestem pewien mojego zadania,
dobrze jakby ktoś to sprawdził, bo możliwe, że napisałem bzdury
10 gru 20:52
Krzysiek: źle asdf,
wzór: limn→∞ (1+an)1/an=e
działa tylko wtedy gdy an →0
a tutaj tak nie jest.
po drugie pomyłeś się po pierwszej równości
−2n/(7n−2) ≠1/(1/(−2n(7n−2)))=−2n(7n−2)
10 gru 21:27