Pomocy!
Marzena17 : Dział Pole trójkąta :
zad1.:
Oblicz wysokość trójkąta równobocznego o polu :
a) 12 √3 cm2
b) 100 cm2
zad2.:
Oblicz pole trójkąta ABC, jeżeli :
∥AB∥=6, kąt ABC=67 STOPNI 30 MINUT , kąt ACB =67 STOPNI 30 MINUT
Pomocy! Proszę!
10 gru 19:00
Aga1.: a)
Pole trójkąta równobocznego
i P=12
√3
stąd
Oblicz a, czyli długość boku trójkąta i podstaw do wzoru na wysokość trójkąta równobocznego
10 gru 19:03
Marzena17 : a= 4 √3
czyli h = 6 ?
10 gru 19:24
Aga1.: ok.
10 gru 19:25
Marzena17 : Dziękuję
10 gru 19:26