wartosc
Matiii: Wyznacz zbiory AuB, A∩B, A\B, B\A jesli,
A: to zbiory rozwiazan nierownosci |x−2|<5,
B: to zbiory rozwiazan nierownowsci |x+1|≥4
Czy ja po prostu mam rozwiazac te dwa przyklady i pozniej je do siebie dodac, itd? Z gory
dziekuje z odpowiedz i wyszlo mi tak z A: x∊ (−3,7) i z B: x∊(−∞, −5>;<−3,∞) i co dalej?
10 gru 18:51
bezendu1990: to teraz narysuj te przedziały na osi liczbowej i potem to już z górki
10 gru 18:52
Matiii: na jednej czy na dwoch osiach?
10 gru 18:52
bezendu1990: na jednej
10 gru 18:57
Matiii: ok, zrobiłem tak i czy to jest koniec zadania, bo najbardziej myli mnie poczatek zdania
"Wyznacz zbiory AuB, A∩B, A\B, B\A"
10 gru 18:59
bezendu1990: jak koniec

masz narysować te dwa przedziały i wyznaczyć A∪B A∩B A\B B\A
10 gru 19:02
Matiii: ok tylko wlasnie tej czesci zadania nie rozumiem, w jaki sposob mam to wyznaczyc?
10 gru 19:03
bezendu1990: a znasz Ty działania na przedziałach

A∪B=(−
∞,−5>∪<−3,
∞)
A∩B=(−3,7)
A\B=∅
B\A=(−
∞,−5>∪{−3}∪<7,
∞)
10 gru 19:09
Matiii: wlasnie gdybym wiedział to bym napisał.

ale teraz juz dojde do tego, takze z gory dzieki.
10 gru 19:12
10 gru 19:13