Zadania z ciągów- proszę o pomoc
nobel: Zad 1. Wyznacz pierwszy wyraz i roznice ciagu arytmetycznego, w ktorym:
a) czwarty wyraz wynosi −13, a dziesiaty −43
Zad 2. Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciagu geometrycznego, w ktorym
a) drugi wyraz wynosi 2, a piaty 16
b) trzeci wyraz wynosi 9, a piaty 81
c) piaty wyraz wynosi 1, a dziewiaty 4
Zad 3. Wyznacz wartosc x, jezeli przedstawione w nastepnujacej kolejnosci liczby
a) 4x2−1, 6x+1, x2+6 tworza ciag arytm.
b) x2, 2x−1 ,x−2 tworza ciag arytm.
c) x2, −x, 2−x2 tworza ciag arytm. staly
Zad 4. Wyznacz wartosc x, jezeli przedstawione w nast. kolejnosci liczby
a)4, x−2, 16 tworza ciag geom.
b)x2, 2x−1, x−2 tworza ciag geom.
c) x2, −x, 2−x2 tworza geom. niemonotoniczny
Zad 5. Wyznacz wszystkie wartosci n, dla ktorych wyrazy ciagu arytm (an) sa:
a) mniejsze od 100, jezeli a2=5 a4=13
b) mniejsze od 10, jezeli a5=−1 a11=2
c) wieksze od −100 jezeli a5=−31 a10=−66
10 gru 18:46
tabu :(: Wyznacz x jeżeli liczby 2x+3 , −1 ,x+7 są pierwszym , drugim i trzecim wyrazem ciagu
arytmetycznego.
14 gru 18:41
tabu :(: wyznacz ciag arytmetyczny majac dane a3=4 ,a7=15
14 gru 18:42
5-latek: Przepraszam ale dajesz to zadanie bo naprawde nie wiesz czy nie umiesz liczyc ?
Bylo tych zadan multum na forum wiec poszukaj
Poza tym to sa zadania walkowane w szkole
14 gru 18:43
5-latek: To samo drugie zadanie .
14 gru 18:44