Obliczanie liczb zespolonych
7733: z2−2(i−1)z+1−2i=0 ; z należy do Z
Jak sie za to zabrać?
10 gru 18:44
Krzysiek: zacznij od policzenia Δ
10 gru 18:46
7733: delta=−(2i−2)2−4*(1−2i)
delta=−(4i2−4i+4)−4+8i
delta=−4i2+12i+4
I co dalej mam liczyć nowa delte z delty?
10 gru 18:53
7733: i2=−1
delta=12i+8
pierwiastek z delty wychodzi jakiś dziwny
10 gru 19:07
ZKS:
Chyba nie znamy wzoru na Δ.
10 gru 19:09
7733: b2−4ac
10 gru 19:11
Krzysiek: (−2(i−1))2=4(i−1)2
bez minusa
po drugie źle korzystasz ze wzoru: (a−b)2
10 gru 19:19
7733: mógłbyś napisać jak mam to rozwiązać poprawnie delta + postawienie do z1 i z2 . ciągle gdzieś
robię coś nie tak. chciałbym mieć dobry wzór do reszty produktów z zadania
10 gru 19:25
10 gru 19:30
asdf: po co sobie komplikować życie:
b = −2(i−1) = 2−2i
b
2 = 4 − 8i + 4i
2 = −8i
Δ = −8i − 4 − 8i
Δ = −4
√Δ =
√−4 = 2i
I jazda

!
10 gru 19:31
asdf: sorki, źle:
źle delta, poprawisz i dasz radę dalej
10 gru 19:32
10 gru 19:41
Krzysiek: a sprawdziłeś w tym linku?
tam są inne rozwiązania. więc masz źle.
10 gru 19:45
7733: Krzysiek jak sie posługiwac na tej str. nic nie widze
10 gru 19:47
7733: biorę krok po kroku loguje sie i dalej nic nie rozumiem
10 gru 19:47
Krzysiek: ok masz dobrze, tylko ,źle napisałeś wynik...
10 gru 19:48
7733: Krzysiek mógłbyś mi wyjaśnić jak zobaczyc krok po kroku rozwiazane te zadanie przez ta stronę z
uwzglednieniem delty i z1 i z2
10 gru 19:50
Krzysiek: musisz być zalogowany i potwierdzić adres mailowy, a potem klikasz step by step
10 gru 19:53
7733: ale tam nie pokazuje mi mi delty
10 gru 19:54
Krzysiek: jeżeli pojawiło Tobie się nowe okienko z rozwiązaniem, to na górze po prawej możesz wybrać
sposób rozwiązania, 3 sposób to z deltą.
10 gru 19:56
7733: Assuming i is the imaginary unit | Use i as a variable instead
o to chodzi?
10 gru 20:04
Krzysiek: nie o to, niżej masz napis step by step solution, klikasz na niego i otwiera się nowe okno
(jeżeli jesteś zalogowany)
ale przecież masz już rozwiązane to zadanie.
10 gru 20:10