Skróć ułamki (wz skróconego mnożenia)
Megamen:
Te trzy przykłady mi nie wychodzą:
| (x+3)2−2(x+3)+1 | |
| |
| (x+1)2+2(x+1)+1 | |
10 gru 18:43
PW: Pierwszy przykład:
W liczniku 22 − (x−2)2 = [2−(x−2)][2+(x−2)] = (4−x)x = −x(x−4)
W mianowniku x(x2−8x+16) = x(x−4)2
Na bardzo dobrą ocenę trzeba napisać w tym miejscu, że wyrażenie nie jest określone dla x=0
oraz dla x=4.
D = R \ (0, 4}
Po podzieleniu licznika i mianownika przez x(x−4) już tego zera nie będzie widać, ale pamiętać
trzeba.
10 gru 19:36