Wyrazenie wymierne
Majonez: Witam.
Rozwiąż równanie:
Dziedzina: −2≠0
Zazwyczaj te zadanie zaczynalem w ten sposob: x
2 − x − 6 ≠ 0 Ale w tym wypadku nie wiem jak
zaczac.. Pomoze mi ktos poczatek ogarnac? Dziekuje
10 gru 18:41
bezendu1990: Df=x∊R\{−2}
x2−x−6=0
Δ=(−1)2−4*1*(−6)=25
√Δ=5
i teraz policz x1 i x2
10 gru 18:44
Majonez: Wybawco, Gracias
10 gru 18:45
bezendu1990:
10 gru 18:45
Majonez: Czyliodpowiedz powinna brzmiec w ten sposob:
Rozwiazaniem zadania sa pierwiastki x1...... i x2.... Tak?
Tylko tak lub nie napiszcie
10 gru 18:50
bezendu1990: tak
10 gru 18:51
DEspe: tak
x1=... x2=...
10 gru 18:51