?
zarzy: 5x3+525=0
10 gru 18:40
ICSP: x = −5
10 gru 18:48
bezendu1990: 5(x3+105)=0 i dalej zrób sam
10 gru 18:49
asdf: @ICSP
a drugi i trzeci pierwiastek?
10 gru 18:50
ICSP: nie istnieją w zbiorze liczb rzeczywistych,.
10 gru 18:51
asdf: w zbiorze liczb rzeczywistych...
10 gru 18:53
zarzy: a jak to dalej wlaśnie zrobić..
10 gru 18:53
ICSP: zacznijmy od tego że źle przepisałeś zadanie :
powinno być 5x3 + 625 = 0
10 gru 18:54
zarzy: o kurde, możliwe, z tablicy przepisywałem na przerwie.....
10 gru 18:55
zarzy: no więc pomocy, wiem z matmy jestem tłuk
10 gru 18:57
ICSP: 5x3 + 625 = 0
5x3 = −625
x3 = −125
x = 3√−125
x = − 5
koniec.
10 gru 18:57
zarzy: dzięki wielkie
10 gru 18:59
bezendu1990: 5x3+625=0
5(x3+125)=0
5(x+5)(x2−5x+25)
x=−5 Δ<0
10 gru 19:00