Calki
digits: Oblicz całkę funkcji trygonometrycznej
| | t2 | | 1 | |
[t=tgx; sin2x= |
| ; cos2x= |
| ; dx=U{dt}1+t2}] |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
| | | | dt | |
∫ |
| =∫ |
| |
| | 2t2+1 | | (1+t2)(2t2+1) | |
| 1 | | At+B | | Ct+D | |
| = |
| + |
| ⇔ |
| (1+t2)(2t2+1) | | 1+t2 | | 2t2+1 | |
1=(At+B)(2t
2+1)+(Ct+D)(1+t
2)⇔1=2At
3+At+2Bt
2+B+Ct+Ct
3+D+Dt
2
t
3| 0=2A+C →A=0
t
2| 0=2B+D →B=−1
t
1| 0=A+C →C=0
t
0| 1=B+D →D=2
| | dt | | dt | | dt | |
−∫ |
| +2∫ |
| =−arctg(t)+C+2∫ |
| = |
| | 1+t2 | | 2t2+1 | | | |
| | dt | |
−arctg(t)+C+∫ |
| =−arctg(t)+√2arctg(√2t)+C= |
| | | |
√2arctg(
√2tgx)−arctg(tgx)
Mógłby ktoś sprawdzić to zadanie, bo w książce mam inna odpowiedź, a nie umiem znaleźć błędu