Funkcja kwadratowa
jagodka1511: 5. Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, która jest:
a) malejąca w przedziale (−niesk, 1) i rosnąca w przedziale (1, niesk) , osiąga wartość
najmniejszą równą −3 i jej wykres przechodzi przez punkt (2, −5)
i doszłam do wzoru 2(x−1)2−3, a w odpowiedzi jest +3 i nie czaje czemu skoro
wzór kanonicznej ma y= a(x−p)2+q a minus z plusem daje − ?
Proszę o pomoc
10 gru 18:22
dragon: a)z zad. wynika,że W(1,−3) tzn. p=1 q=−3; postać kanoniczna y=a(x−p)2+q podstawiasz p, q, oraz
wykorzystujesz punkt (x,y) do obliczenia a
10 gru 18:25
dragon: może to −3 to myślnik?
10 gru 18:26
jagodka1511: no to wiem jak mam to zrobic.. no to nie wiem.. może na lekcji źle zrobili.. nie wiem..
10 gru 18:30