funkcje wymierne
karol: witam! nie wiem co zrobic z tym zadaniem, jaki to typ, pomocy

mianowicie musze : wyznaczyc współrzędne punktów, w których prosta y= x+1 przecina wykres
f(x)= x+1/x−2
10 gru 18:03
dragon: przyrównaj te funkcje
10 gru 18:04
karol: tzn? mniej wiecej jak to zrobic jakiś początek mógłby ktoś rozpisac? trzeba jakiś wykres?
10 gru 18:06
dragon: y=f(x) w ten sposób policzysz niewiadomą x
10 gru 18:07
karol: okej, wyszło mi x2 − 2x−3 czyli z delty teraz? i to będą współrzedne przecinajace?
10 gru 18:10
dragon: tak możesz z delty i to będą pierwsze współrzędne punktów przecięcia, potem obliczone x
podstawiasz do dowolnego wzoru i policzysz y
10 gru 18:12
kadet:
x ≠ 2
| | x + 1 | |
x + 1 = |
| /*(x − 2) |
| | x − 2 | |
(x + 1)(x − 2) − (x + 1) = 0
(x + 1)(x − 2 − 1) = 0
x = −1 lub x = 3
10 gru 18:13
karol: tzn? wyszla mi delta 1 czyli x1 =1 x2= 1/4 dobrze to ogólnie? mógłbyś sprawdzic?
10 gru 18:13
dragon: kadet policzył
10 gru 18:16
karol: czyli wyszło mi źle

nie rozumiem dlaczego nagle to 0 tam? dziękuję Kadet!
10 gru 18:18
karol: czy to już są współrzędne? czy coś dalej zrobic musze ?
10 gru 18:23
Krzysiek : Karol Δ=b
2−4a*c=(−2)
2−4*1*(−3)=4−(−12)=4+12=16 to
√Δ=4
x
1=−b−
√Δ/2a=2−4/2=−1 i x
2=−b+
√Δ/2a=2+4/2=3 Masz wyznaczone wspolorzedne punktu x
owe
Terz do wzoru y=x+1 postawiasz za x =−1 i masz y=−1+1=0 wiec 1 punkt przecieciecia ma
wspolrzedne (−1 0) . Tak samo policz 2 punkt .
Teraz spojrz na 4 linijke rozpiski Kadeta . Jesli tego nie zauwazyles to masz przeciez postac
iloczynowa funkcji kwadratowej i miejsca zerowe masz za darmo w takiej postaci Przciez to
bedzie tak (x+1)(x−3)=0 to x+1=0 tox=−1 a takze x−3=0 to x=3
To masz rozwiazanie algebraiczne . A jak bys mial to rozwiazac graficznie to co bedzie
wykresem funkcji
| | x+1 | |
y= |
| Napisz co bedzie i jaka bedzie jej postac kanoniczna |
| | x−2 | |
10 gru 18:48
Krzysiek : Dlaczego tam nagle zero pytasz ? Dobre pytanie .
| | x+1 | |
zobacz x+1= |
| teraz mnozysz obustronnie przez x−2 zeby sie pozbyc mianownika i |
| | x−2 | |
doprowadzic do prostszej postaci
| | x+1 | |
bedzie tak czyli mnozymy (x+1)(x−2) = |
| *x−2− teraz sobie skroc x−2 po prawej stronie i |
| | x−2 | |
zostanie
(x+1)(x−2)=x+1 Teraz prawa strone czyli x+1 przenosisz na lewa strone ze zmienionym znakiem
i przyrownujesz to do zera czyli ( x+1)(x−2)−(x+1) =0 teraz wyciagasz wspolny czynnik przed
nawias . ZObacz ze tym wspolnym czynnikie bedzie (x+1) to bedzie dalej (x+1)((x−2)−1)=0 a
dalej juz wiesz .
10 gru 19:06
karol: oj faktycznie tutaj są różne postaci! czyli współrzędne to : (1,0) i ( 3,4).
a jeśli mam do czynienia z takim : −x+1 = x−1/x+1 mam pozbyc się tego − ? liczyc tak samo? bo
licze, licze, ale chyba coś mi tutaj nie wychodzi...
10 gru 20:29
Krzysiek : LIczysz tak samo tylko z emnozysz obustronnie przez x+1 pamietaj o dziedzinie . Mianownik ≠0
(bo zaraz posypia sie gromy ) i bedzie (−x+1)(x+1)=x−1. to (−x+1)(x+1)−(x−1)=0 czyli
−x
2−x+x+1−x+1=0 to sobie juz policz
| | x−1 | |
Mozna to inaczej policzyc zobacz masz tak −x+1= |
| oczywiscie dziedzina x+1≠0 to x≠−1 |
| | x+1 | |
| | −x+1 | |
Jesli zapiszesz ze −x+1= |
| (wolno CI podzielic i pomnozyc przez 1 bo wartosc wyrazenia |
| | 1 | |
sie nie zmienia ) −napewno Pani o tym mowila tylko moze gdzies umknelo to zapiszemy to tak
| −x+1 | | x−1 | | A | | C | |
| = |
| teraz policzysz to z proporcji |
| = |
| = A*D−C*B czyli piszemy |
| 1 | | x+1 | | B | | D | |
(−x+1)*(x+1)= (x−1)*1. ZObacz ze wyszlo to tak samo jak na gorze . Teraz prawa na lewa i to =0
i rozwiazujesz .
Musisz patrzec dobrze . Jeszcze jeden przyklad na ten sposob
| 2x+4 | | 4x−10 | |
| = |
| to zapiszemy tak x−3≠0 i x−30≠0 i bedzie (2x+4)(x−30)=(4x−10)(x−3) |
| x−3 | | x−30 | |
teraz to sobie powymnazaj ,wszystko na lewa strone o przyrownac do 0 i liczysz . Pewnie
wyjdzie rownanie kwadratowe . Przyjemnego liczenia
Po obliczeniu sprawdzasz czy x
y naleza do dziedziny
10 gru 22:01
Krzysiek : Jak zwykle zawsze pokrece. Ma byc tam w proporcjach tak
(−x+1)(x+1)−(x−1)*1=0 −od razu przyronujesz do zera.
Tak samo w drugiej ma byc (2x+4)(x−30)−(4x−10)(x−3)=0 −od razu przyronujesz do zera
Zamiast (−) napisalem (=) . Przepraszam . Juz zmeczenie daje znac o sobie wiec pora kapac sie
i spac . czesc.
10 gru 22:09