Wyznaczyc granice górną i dolną ciągów: 1) a_n=U{n^2}{1+n^2}cosU{2πn}{3} 2) a_n=
ewika: Wyznaczyc granice górną i dolną ciągów:
Nie wiem co zrobic z tym cos i sin
10 gru 18:02
Krzysiek: a) n
2 /1+n
2 →1
| | 2πn | |
więc dobierz taki podciąg by cos |
| →1 wtedy otrzymasz górną granicę, |
| | 3 | |
| | 2πn | |
i taki podciąg by cos |
| →−1 |
| | 3 | |
10 gru 18:13
ewika: mógłbyś mi napisac te podciągi bo nie za bardzo wiem jak je dobrac
10 gru 18:16
Krzysiek: cos(2kπ)=0
n=3k
k∊C
więc jeżeli 'n' jest takiej postaci to wtedy cos jest równy 1
a
3k→1
jest to górna granica
10 gru 18:25
ewika: Okey, to to rozumiem skad sie wzieło, ale traz znów ie wiem jak dobra ciag zeby zmierzał do −1
10 gru 18:34
ewika:
10 gru 18:45
Krzysiek: tam w pierwszej linijce powinno być cos(2kπ)=1
i jeżeli 'n' jest naturalne to nie znajdziemy takiego podciągu by cos(2πn/3)=−1
rozważ takie podciągi:
n=3k+1
n=3k+2
zawsze staramy się tak dobrać te podciągi by w argumencie było 2kπ+coś
10 gru 18:46