POLE TRAPEZU , Potęgi
Santa: Oblicz pole trapezu o podstawach długości 8−2 km i 8−3 km oraz wysokości równej dłuższej
podstawie. Wynik to 9 razy 2−16. Jak dojść do takiego wyniku, nie wiem jakim sposobem.
10 gru 17:58
Santa: WYNIK TO 9 razy 2−16
10 gru 17:58
PW: Pole trapezu jak zwykle: średnia arytmetyczna podstaw × wysokość trapezu.
U nas to
| | 8−2+8−3 | | 8−2 | | 8−3 | |
|
| .8−3 km2 = [ |
| + |
| ]8−3 km2 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
10 gru 18:24
PW: Międli się komputer i wcisnęło się przez pomyłkę zanim dokonałem korekty.
Prostuję:
8
−2 = (2
3)
−2 = 2
−6
8
−3 = (2
3)
−3 = 2
−9
Dłuższa podstawa a = 2
−6 = h
Krótsza podstawa b = 2
−9
| | 1 | | 1 | |
P = |
| (a+b).h = |
| (2−6+2−9).2−6 = 2−12−6(1+2−3).2−6 = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 9 | |
2−1−6−6.(1+ |
| ) = 2−13. |
| = 9.2−13.2−3 = 9.2−13−3 = 9.2−16 |
| | 8 | | 8 | |
A ten pierwszy mój zapis pominąć, jest tam błąd 9za h wziąłem mniejszą z liczb).
10 gru 18:53