całki nieoznaczone
matma bllee: Chciałabym się dowiedzieć czy dobrze robię to całowanie. Ewentualnie proszę o skomentowanie
moich błędów będzie mi to pomocne w robieniu podobnych przykładów.
| | 1 | | dx | |
∫ |
| dx czy mogę powiedzieć ze jest to ∫ |
| |
| | x2−2x+5 | | x2−2x+5 | |
sprowadzam mianownik to postaci kanonicznej:
ax
2+bc+c=a(x−p)
2+ q
x
2−2x+5=(x−1)
2+4
I teraz podstawiam pod całkę
| | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = korzystam z podstawiania za t=x−1 i dt=dx |
| | x2−2x+5 | | (x−1)2+4 | |
| | dt | |
=∫ |
| = arctg t + C= arctg(x−1)+ C |
| | 1+t2 | |
czy taki bd wynik całkowania:
arctg(x−1)+ C