Wielomiany
Delo: Wielomian W(x)=x
6+x
3−2 jest równy iloczynowi:
a) (x
3+1)(x
2−2)
b) (x
3−1)(x
3+2)
c) (x
2+2)(x
4−1)
d) (x
4−2)(x+1)
Prosze o rozwiazanie i wytlumaczenie
10 gru 17:36
ICSP: Jak nie umiesz rozłożyć tego wielomianu zawsze możesz wymnażać po kolei odpowiedzi aż natrafisz
na wielomian podany w zadaniu.
10 gru 17:39
Delo: A moge prosić o wytłumaczenie jak rozłożyć taki wielomian?
10 gru 17:40
ICSP: podstaw t = x3. Policz pierwiastki i wstaw do wzoru na postać iloczynową trójmianu
kwadratowego.
10 gru 17:41
Delo: Raczej pozwoliłem sobie na wymnożenie po kolei.
Chce sie tylko upewnić czy dobrze to zrobiłem.
Bedzie odpowiedz B?
a zrobiłem to tak (x3−1)(x3+2)=
= x6 +2x3−x3−2=
=x6+x3−2
10 gru 17:50
ICSP: B to poprawna odpowiedź.
10 gru 17:52
Delo: Dziekuję bardzo
10 gru 17:53