różnowartościowość funkcji
mamba: na ćwiczeniach obliczając różnowartościowość funkcji zakładaliśmy, że x1=x2 i
f(x1)=f(x2)iii tego zbytnio nie rozumiem, gdyż jak jest funkcja różnowartościowa to przecież
x1≠x2 i np w zadaniu
1−x1+x wychodzi, że x1=x2 i funkcja jest różnowartościowa...
no nie ogarniam tego właśnie.. jak dla mnie skoro x1=x2 to nie jest różnowartościowa
z góry dzięki!
10 gru 17:08
krystek: Ale funkcja jest różnowartościowa jak dla każdego x przyjmuje różne wartości .
Jeżeli wartości są takie same to x1=x2
10 gru 17:12
krystek: Popatrz na parabolę y=x2 masz x1=2 x2=−2 i wartości są takie same i ta funkcja
nie jest różnowartościowa
10 gru 17:13
mamba: tylko z tego wychodzi, że jak x2=x1 to funkcja jest różnowartościowa, a według definicji jest
na odwrót.. tzn ja tak to rozumiem
10 gru 17:19
mamba: tylko z tego wychodzi, że jak x2=x1 to funkcja jest różnowartościowa, a według definicji jest
na odwrót.. tzn ja tak to rozumiem
10 gru 17:20