wyznacz granice funkcji
mata: Wyznacz granice funkcji, stosując regułę de L`Hospitala:
b) lim x→0
+ x
2 e
1x
10 gru 16:15
Krzysiek: a) nie ma symbolu nieoznaczonego nie możesz skorzystać z tej reguły.
| | e1/x | | ∞ | |
b) |
| →[ |
| ] policz pochodną licznika i mianownika |
| | 1/x2 | | ∞ | |
10 gru 16:24
mata: moje obliczenia, proszę o sprawdzenie
| | e1/x | | ∞ | |
lim x→0+ 2xe1/x= |
| = |
| =0 |
| | 12x | | 0 | |
10 gru 16:47
Krzysiek: a gdzie tu obliczenia?...
po drugie 1/(2x)→∞
więc dalej symbol nieoznaczony
po trzecie ∞/0 →∞
10 gru 16:51
mata: | | 1 | |
dlaczego |
| jest ∞  |
| | 2x | |
10 gru 16:53
mata: przecież to wychodzi zawsze 0,coś, chyba że źle coś rozumuję
10 gru 16:55
Krzysiek: przecież x→0 a nie do ∞
10 gru 16:58
10 gru 17:02
Krzysiek: dlatego liczysz granicę, gdy x→0 ,a nie x=0
x→0 czyli 'x' jest bardzo małe
dla x=1/100000000
| | 1 | |
więc ja widać, im bardziej zmniejszamy 'x' tym |
| jest większe |
| | x | |
10 gru 17:06
mata: | | e1/x | | ∞ | |
a więc liczę drugiego Hospitala: 2e1/x= |
| = |
| =∞ |
| | 1/2 | | 1/2 | |
Teraz jest ok
10 gru 17:14
Krzysiek: nie jest ok. pokaż jak liczysz pochodne
po drugie nie możesz liczyć pochodne z takiej postaci...
10 gru 17:15
mata: to jak mam wyliczyć tą pochodną
10 gru 17:23
Krzysiek: z postaci której napisałem:
i teraz liczysz pochodną licznika i mianownika
10 gru 17:26
mata: to jest pochodna z 2xe1/x
10 gru 17:26
mata: | | e1/x | |
no to wychodzi: |
| |
| | 1/2x | |
10 gru 17:31
mata: chyba, że zastosować wzór na pochodną dzielenia dwóch funkcji
10 gru 17:32
Krzysiek: źle...
pochodna licznika:
(e1/x)'=e1/x*(1/x)'=e1/x*(−1/x2)
spróbuj policzyć pochodną mianownika.
10 gru 17:34
mata: już nic nie rozumiem
10 gru 17:36
mata: przecież e do czegoś to jest zawsze do do czegoś
10 gru 17:36
Krzysiek: nie
(ef(x))'=ef(x)*f'(x)
10 gru 17:38
mata: aha
10 gru 17:45
mata: dlaczego (1/x)`=(−1/x
2)

?
10 gru 17:47
Krzysiek: a dlaczego 2+2=4 ...?
korzystam ze wzoru: (xn)'=nxn−1
10 gru 18:15