.
asdf:

fizyka
Pocisk wystrzelony z wysokości 75m pod kątem 30
o, V
0 = 140m/s. Oblicz zasięg i czas lotu.
Dane:
x
0 = 0
y
0 = 75m
V
0 = 140m/s
α = 30
o
Liczę V
0x, V
0y:
V
0x = V
0*cosα
V
0y = V
0*sinα
g=10m/s
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | at2 | |
x(t) = x0 + V0xt ± |
| ⇒ x(t) = V0xt |
| | 2 | |
V
x(t) = V
0x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
V
y(t) = V
0y − gt
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Czas lotu kulki:
Będzie tak długo lecieć, aż uderzy w ziemię, czyli kiedy y(t) = 0. Dam zmienną t
1 i licze:
| | gt21 | |
y(t1)= y0 + V0yt1 − |
| = 0 |
| | 2 | |
| | gt21 | |
y0 + V0*sinαt1 − |
| = 0 |
| | 2 | |
75 + 70t
1 − 5t
21 = 0 //:5
−t
21 + 14t + 15 = 0, (patrzę tylko na czas dodatni)
Δ = 196+60= 256
√Δ = 16
| | −14+16 | | 2 | |
t1 = |
| = |
| = −1s (odpada) |
| | −2 | | −2 | |
| | −14−16 | | −30 | |
t2 = |
| = |
| = 15s pasuje... |
| | −2 | | −2 | |
Teraz żeby policzyć zasięg kulki podstawiam pod x(t
1):
x(t
1) = x
0 + V
0*cosα*t
x(15) = 0 + 70
√3*15
x(15) =
1818 m
ODP: Zasięg pocisku to 1,818km, a czas jego lotu to 15 sekund.
Dobrze?
10 gru 15:55
asdf: ?
10 gru 16:08
asdf: ?
10 gru 16:47
Szesnaście: Czesc! 5x*x=6x tak?
10 gru 16:51
bezendu1990: Szesnaście 5x2 i nie spamuj czyjegoś tematu
10 gru 16:53
asdf: może ktoś to sprawdzić?
10 gru 17:04
asdf: nikt nie pomoże

?
10 gru 17:19
Maslanek: Git majonez
10 gru 17:28
asdf: To dzięki...kolosa zaliczyłem
10 gru 17:30
asdf: pomożesz mi w drugim?
10 gru 17:34
asdf: albo już nic...
10 gru 17:39
Maslanek: 
Wrzucaj

Ja sobie od czasu do czasu zaglądam
10 gru 17:59
Maslanek: I? przy okazji mogę poćwiczyć
10 gru 17:59
asdf: ok, sekunda
10 gru 18:03
asdf: Samochód osobowy o masie m1 = 1t poruszajacy sie z predkoscia v1=126km/h ( 35 m/s obliczylem
juz) po poziomej szosie zderza sie czolowo, calkowicie niesprezyscie z ciezarowka o masie
m2=5t poruszajaca sie wzdluz tej samej prostej z redkoscia v2=36km/h (10m/s). Od momentu
zderzenia do zatrzymania samochody przebyly droge s=20m. Oblicz predkosc samochodow tuz po
zderzeniu, ilosc energii rozproszonej podczas zderzenia oraz wsp. tarcia samochodow o podloze.
To jak zderza sie czolowo to ciezarowka jechala o przeciwnych kierunkach. Z moich obliczeń:
m1v1 − m2v2 = (m1+m2)*vk
| m1v1 − m2v2 | |
| = vk << predkosc tuz po zderzeniu |
| m1+m2 | |
I mi wyszlo:
| 50000 − 35000 | |
| = Vk = 2,5 m/s |
| 6000 | |
| | m1v12 | | 1000*352 | |
Ek1 = |
| = |
| = 500 * 352 = 612500 |
| | 2 | | 2 | |
| | m2v22 | | 5000*102 | |
Ek2 = |
| = |
| = 50*5000 = 250000 |
| | 2 | | 2 | |
| | (m1+m2)*Vk2 | | 6000*6,25 | |
Ekk = |
| = |
| = 18750 |
| | 2 | | 2 | |
Ek
1 + Ek
2 = Ek
k + R
R = Ek
1+Ek
2 − Ek
k
R = 612500 +250000 − 18750
R = 843750?!
W = F*S
EK
k = T*S
18750=uk*(m1+m2)*g*20
uk = 0,0156
?
Dobrze, bo nie wiem czy dobrze moc obliczyłem, czy to bedzie Ek
1+Ek
2, czy tylko Ek
k
No i czy zadania jest dobrze.
10 gru 18:14
asdf: wykombinowałeś coś ?
10 gru 18:28
Maslanek: Nie wiem skąd ta moc

W każdym razie energia układu zachowana. Jest ok
10 gru 18:31
asdf: To jak obliczyć tarcie?
10 gru 18:34
Maslanek: Tzn. nie wiem skąd Ci się jakaś 'moc' wzięła

To jest praca
10 gru 18:39
asdf: Oj tam − to samo

, ale dobrze?
10 gru 18:42
Maslanek: Ładno
10 gru 18:45
asdf: ok?
10 gru 18:46
Maslanek:
10 gru 18:53