Zapisz dane w postaci a*10^n, gdzie a∊ <1,10> i n∊ N
szczwaniak: Witam! Mam problem z kilkoma zadaniami!
Proszę nie o rozwiązania lecz o wytłumaczenie
Zapisz dane w postaci a*10n, gdzie a∊ <1,10> i n∊ N
27*56
35*(100)4
56*44*(103)2
10 gru 15:55
Mila: np. 2340000=2,34*106
2 *26*56=2*(2*5)6=2*106
10 gru 16:04
Darek:
27*56 = 2*26*56 = 2*106
10 gru 16:05
szczwaniak: Ok. już rozumiem!
Nie chce zakładać nowego tematu więc daje kolejne zadanie...
| (0.75)4 | | (−0.5)6 | |
| − |
| |
| (0.25)4 | | (−0.125)4 | |
W tym zadania stanąłem w pewnym miejscu i tyle
10 gru 16:15
10 gru 16:21
aniabb:
0,5 =1/2 = 2
−1
0,125 =1/8= 2
−3
to poprawka na górze będzie tylko −6 wykładnik
10 gru 16:23
aniabb: 81−64 = 17
10 gru 16:23
szczwaniak: No i kolejne... wykaż że liczba jest podzielna przez 10
6*53+54+55
10 gru 16:40
aniabb: 5
3(6+5+25) =34* 5
3 =17*2*5*25 = 17*
10*25 jest podzielna przez 10
11 gru 07:33