Oblicz wartość
lo: (√2 + 2−√2)2 − (√2−2−√2)2
Trzeba obliczyć ile wynosi wartość liczbowa tego wyrażenia . Niestety coś mi ciągle nie
wychodzi i nie mam pojęcia co..
10 gru 15:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz nam jak Ci wychodzi
10 gru 15:06
aniabb: jak daleko sięgają pierwiastki bo w tym zapisie to 4−4=0
10 gru 15:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwsze zapisz to porządnie ... bo z tego co zapisałeś wynika że jest to:
22 − (−2)2
10 gru 15:06
lo: Racja to jest źle zapisane.
Od początku :
(x+2y)2 − (x−2y)2 dla x=√2 , y=−√2
10 gru 15:19
lo: Zaczełam od zmienienia znakó na przeciwne w drugim nawiasie i przeszłam do wzorów skróconego
mnożenia . W rezultacie wyszło 8 .
10 gru 15:21
lo: znaków*
10 gru 15:21
aniabb: najpierw wzory potem zmiana znaków
10 gru 15:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
zacznijmy od tego:
(x+2y)2 − (x−2y)2 = x2 + 4xy + 4y2 − (x2 − 4xy + 4y2) = 4xy + 4xy = 8xy
teraz podstaw x i y
10 gru 15:23
aniabb: (x+2y+x−2y)(x+2y−x+2y) = 2x*4y= 8xy = −16
10 gru 15:24
lo: Arturze a gdzie się podziało x2 ?
10 gru 15:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
zredukowało

x
2 ..... − x
2 ..... tak samo z 4y
2
10 gru 15:31
lo: Aha , ale to się nie dzieje tak , że ten minus przed drugim nawiasem zmienia nam znaki wew
nawiasu na przeciwne i wtedy otrzymujemy −(− x2 ... ) i z tych dówch minusów nie robi się
plus ?
10 gru 15:34
aniabb: najpierw potęgowanie potem zmiana znaku
10 gru 15:35
lo: Ok dziękuje Wam
10 gru 15:41