Działania wymierne
Maturzysta: Czy rozwiązaniem tego równania : (1x−1−2x+3) : 5−xx+3
Jest 4x+1−x3+17x+5 ?
10 gru 15:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
zarąbiste ułamki
ale zapisz je zapomocą U zamiast u
10 gru 15:07
Maturzysta: | | 1 | | 2 | | 5−x | |
Czy rozwiązaniem tego równania: ( |
| − |
| ) : |
| |
| | x−1 | | x+3 | | x+3 | |
Nawet nie wiedziałem, że tak też mozna. Dzieki
10 gru 15:11
Eta:
x≠1, x≠−3, x≠ 5
| | x+3−2x+2 | | x+3 | | 1 | |
|
| * |
| = ............... = |
| |
| | (x−1)(x+3) | | 5−x | | x−1 | |
10 gru 15:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
Etuś .... x−1 się redukuje
10 gru 15:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie .. sorki ... tam nie ma mnożenia
10 gru 15:12
Eta:
10 gru 15:12
Maturzysta: Hmm..
Przed 2 nie bedzie minusa?
10 gru 15:18
Maturzysta: Tzn, nie bedzie tak jak przedstawilem wyzej?
10 gru 15:19
Eta:
Ejj maturzysto

(x−1)*(−2)= −2x+2
10 gru 15:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
maturzysta
| 1 | | 2 | | 1*(x+3) − 2*(x−1) | | x+3 −2x −2*(−1) | |
| − |
| = |
| = |
| |
| x−1 | | x+3 | | (x−1)(x+3) | | (x−1)(x+3) | |
10 gru 15:20
Maturzysta: Ale ta dwojka jest bez minusa. Czyli wszystko co po prawej stronie (za minusem) musze traktowac
jako z minusem?
10 gru 15:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
−2*(−1) =
+2
10 gru 15:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
a ile to jest −3(x
2+4x−5+
√2)
10 gru 15:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
w sensie ... opuść nawias
10 gru 15:24
Maturzysta: Czy ja przy kazdym zadaniu musze wypalic pol paczki fajek? Jestem debilem i nie zdam matury
nigdy.
10 gru 15:28
Maturzysta: Dobra. Na sile doprowadzilem do takiego wyniku jaki podal mi Eta.
A wiec:
| x+3−2x+2 | | x+3 | | (x+3−2x+2)(x+3) | |
| * |
| = |
| = |
| (x−1)(x+3) | | (5−x) | | (x−1)(x+3)(5−x) | |
| | x+3−2x+2 | | −2x+x+3+2 | | (−x+5) | | 1 | |
|
| = |
| = |
| = |
| |
| | (x−1)(5−x) | | (x−1)(5−x) | | (x−1)(5−x) | | x−1 | |
Oczywiscie tam poskracalem te nawiasy (x+3) z (x+3) i na koncu (−x+5) z (5−x) bo to to samo i
wyszlo na chama wlasnie to. DObre?
10 gru 15:45
Maturzysta: DObrze wykonalem to zadanie?
10 gru 15:52
Maturzysta: ?
10 gru 16:05
Maturzysta: .
10 gru 16:47