ostroslup i jego objetosc
wera: W ostrosłupie prawidlowym trojkatnym krawedz podstawy ma dlugosc 6dm a krawedz boczna 12dm.
oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc danego ostroslupa.
10 gru 14:55
dero2005:

a = 6 dm
l = 12 dm
liczymy h
p
liczymy h
h =
√l2 − (23hp)2 =
√122 − (2√3)2 =
√144 − 12 =
√132 = 2
√33
liczymy h
s
h
s =
√h2 + (13hp)2 =
√(2√33)2 + (√3)2 =
√132 + 3 =
√135 = 3
√15
liczymy pole podstawy
liczymy pole boczne
liczymy poe całk
P
c = P
p + P
b = .....
liczymy objętość
10 gru 17:44