Trygonometria
Alois~: Rozwiąż równanie:
sin
4x + cos
4x =cos4x
ja zaczełam ale jakos chyba nie jest ok.
sin
4x+cos
4x=cos(2x+2x)
sin
4x+cos
4x=cos2xcos2x−sin2xsin2x
sin
4x+cos
4x=cos
4x+sin
4x−2cos
2xsin
2x−4sin
2xcos
2x
cos
2xsin
2x(1−2cos
2xsin
2x) = 0
cosxsinx=0 v cos
2xsin
2x=
12
x=
π2+kπ v x=kπ v ....
ale to już się nie zgadza z odp.
10 gru 14:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
a może byśmy zaczęli z drugiej strony:
L= sin4x+cos4x = (sin2x+cos2x) − 2sin2xcos2x = 1 − (sin2x)2
P= cos4x = 1−2(sin2x)2
L=P ⇔ 1 − (sin2x)2 = 1−2(sin2x)2 ⇔ sin2x = 0
10 gru 14:56
Eta:
Arturku
| | 1 | |
L= ........ = 1− |
| (sin2x)2 |
| | 2 | |
10 gru 15:01
Alois~: o prosze ..

dzięki ! już analizuje
10 gru 15:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
fakt fakt ... ale stała nie zmienia wyniku (szczęśliwie

)
witaj Etuś
10 gru 15:03
Eta:
10 gru 15:04
Alois~: dobrze załapałam wszystko tylko jedno nie

że mam L=P
a jest
| | 1 | |
1− |
| (sin2x)2 = 1−2(sin2x)2
|
| | 2 | |


ja cienko z trygonometią wiec moze i glupie pytanie
10 gru 15:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
no jest
i teraz
sinusy na jedną ... jedynki na drugą
i masz
(sin2x)
2 = 0
sin2x = 0
x = .....
10 gru 15:15
Eta:
jedynki się redukują!
| | 3 | | π | |
|
| sin22x=0 ⇒ sin22x=0 ⇒ 2x= 0+k*π ⇒ x= k* |
| , k€C i bingo  |
| | 2 | | 2 | |
10 gru 15:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
to że L=P to założenie zadania przeciez jest

po prostu osobno przekształcałem lewą stronę a osobno prawą ... ale one musza sobie być równe
(w ostatecznym rozrachunku) dla jakiegoś 'x' ... i wlasnie ten 'x' masz wyliczyć
to tak jakbyś miał:
L = x
2−4 = (x−2)(x+2)
L=P ⇔ (x−2)(x+2) = x+2 ⇔ ... itd.
10 gru 15:17
Alois~: załapałam

dzięki! zaraz spr jeszcze zrobić już sama podobny przykład
10 gru 15:26
Alois~: i niestety nie udało mi sie inne znaki i juz leze.
cos4x−sin4x =sin4x
L=.. ? kompletnie leze
P= sin4x= 2sin2xcos2x = 2sin3xcosx−2sinxcos3x
10 gru 16:24
Alois~: chyba że bez potrzeby wymnożyłam
P=2sinxcosx(cos2x−sin2x)
10 gru 16:24
Mila: cos4x−sin4x=sin4x
(cos2x−sin2x)(cos2x+sin2x)=sin4x
cos2x−2sin2xcos2x=0
cos2x(1−sin2x)=0 Dalej sama walcz
10 gru 16:29
Alois~: mam

i zgadza się z odpowiedziami
10 gru 16:37