matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawo keplera
Łukasz:
Pomoże mi ktoś pokazać słuszność 3 prawa Keplera dla orbit kołowych? BARDZO PROSZE
10 gru 14:45
aniabb:
F
odś
= F
gr
mv
2
Mm
= G
R
R
2
GM
v
2
=
R
4π
2
R
2
GM
=
T
2
R
R
3
GM
=
= const jeśli wokół tej samej Masy
T
2
4π
2
10 gru 14:55
Łukasz:
dziękuje bardzo!
10 gru 15:20