równanie - macierze
Hari: Witajcie, mam dość duży problem z jednym równaniem macierzy:
Zadanie brzmi (cytuję): Rozwiązać równanie: 3AXB = (C−I)4, gdzie:
A = |2 0 1|
|1 3 1|
B = |1 0 |
|0 2 |
|−1 4|
C= | 2 1 |
| 0 2 |
(Nie mam zielonego pojęcia, jak zapisać macierze, więc oznaczam je | | )
Doprowadziłam do momentu:
| 6 0 3 | |1 0 | |1 4 |
| 3 9 3 | * X * | 0 2 | = |0 1 |
| −1 4|
I nie wiem, jak to dalej ruszyć, bo nie wiem, jaką macierzą morze być X.
10 gru 14:23
aniabb:
X= (3A)−1(C−I)4*B−1
10 gru 14:42
aniabb: policz macierz odwrotną do 3A i B
10 gru 14:43
Krzysiek: raczej nie policzy macierzy odwrotnych

X musi być wymiaru 3 na 3. (by można było wykonać mnożenie )
X={{a,b,c},{d,e,f},{g,h,i}}
i wstaw do równania i rozwiąż układ równań, wyjdzie
∞ wiele rozwiązań, zależnych od kilku
parametrów.
10 gru 15:16
Hari: Dziękuję, Krzysiek

Tak właśnie zrobię, myślałam, że będzie jakieś inne wyjście.
10 gru 16:43