Obiczyc pole
..:

Prosze o wyjaśnienie zadania. Obliczyc pole zawarte miedzy liniami
y=x
2+3x−2 y=−x
2+x+2
Przyrównuje to i wychodzi mi x
1=−2 x
2=1
I dalej chce obliczyć pole i jaka jest reguła która funkcję odejmuje od której i dlaczego
czesto wychodzi mi wynik na − wynik choć wiem ze nie powinno.
10 gru 13:29
aniabb: do całki od górnej krzywej odejmujemy dolną
wstawiamy najpierw końcowy x a potem początkowy
10 gru 13:30
aniabb:
∫−x2+x+2 − (x2+3x−2) dx = ∫−2x2−2x+4 dx = −2/3 x3 −x2 +4x
P= −2/3 −1 +4 − (8/3 −4 −8) = −2/3 −1 +4 − 8/3 +4 +8 = 1123
10 gru 13:33
..: dziękuje już wiem o co chodzi.
10 gru 13:37
..: po prostu wstawiałam sobie byle jak te x poczatkowe i koncowe stąd wychodzilo mi byle jak.
10 gru 13:38