ABCD: Wyznacz wartosci parametru m tak aby pierwiastki x1, x2 równania
x2 + mx + 2m - 3 = 0 spełniały warunki:
a) x12 + x22 = 3 = 3
b) 1/x1 + 1/x2 < 0
16 cze 15:47
karaś: Ponieważ równanie musi mieć pierwiastki, więc Δ ≥ 0 => m2 - 8m + 12 ≥ 0 => (m - 2)(m -
6) ≥ 0
m ∈ (-∞, 2) + (6, +∞) <-- to jest dziedzina.
Z wzorów Viete'a:
x1 + x2 = -b / a = -m
x1 * x2 = c / a = 2m - 3
a)
x12 + x22 = (x1 + x2)2 - 2*x1*x2 = (-m)2 - 2 * (2m - 3) = m2 - 4m - 6
m2 - 4m - 6 = 3 => m2 - 4m -9 = 0; Δ = 16 + 36 = 52; √Δ = 2√13;
m1 = 2 - √13; (zgodny z dziedziną) m2 = 2 + √13; (niezgodny z dziedziną)
b)
1/x1 + 1/x2 = (x1 + x2) / (x1 * x2) = (-m) / (2m - 3)
(-m) / (2m - 3) < 0 => m / (2m - 3) > 0 => m(2m - 3) > 0 => m(m - 3/2) > 0 => m ∈ (-∞, 0)
+ (3/2, +∞)
Po uwzględnieniu dziedziny: m ∈ (-∞, 0) + (3/2, 2) + (2, +∞)
Mam nadzieję, że wszystko jest ok.
17 cze 18:52
karaś: Dwa błędy popełniłem, już się poprawiam:
1) Dziedzina wygląda tak: m ∈ (-∞, 2 > + < 6, +∞)
2) Ostateczne rozwiązanie wygląda tak: m ∈ (-∞, 0) + (3/2, 2 > + < 6, +∞)
Teraz jest chyba OK.
20 cze 10:31
ilo: p2(36)
20 cze 22:42
Lioa: W podpunkcie a) m2−4m+6 (a nie −6) potem wychodzi wymierna delta
11 kwi 17:44