rozwiąż równanie
grappiso: 4sin3x − 8sin2x − sinx + 2 = 0
10 gru 13:08
aniabb: sinx=t t∊<−1;1>
4t3−8t2−t+2 = 0
4t2(t−2) −1(t−2) = 0
(4t2−1)(t−2)=0
(2t−1)(2t+1)(t−2)=0
t=1/2 t=−1/2 t=2 odrzucamy
sinx=1/2 lub sinx=−1/2
x=30° +k*360 lub x=150° +k*360 lub x=210° +k*360 lub x=330° +k*360
10 gru 13:18
aniabb:

te 4 iksy to rózowe a te k*360 to zielone
10 gru 13:21
grappiso: ogromne dzięki!
10 gru 13:24
grappiso: Mogłabyś mi jeszcze tylko pomóc z: 2sin5x − 3sin3x +sinx = 0 ? Wystarczyłby tylko sposób na
skrócenie tego równania
10 gru 13:34
aniabb: sinx=t
t(2t4−3t2+1) = 0
w nawiasie
t2 = m
2m2−3m+1
delta i odstawiasz do t
10 gru 13:38
grappiso: dzięki, bardzo mi to pomogło!
10 gru 13:41