sprawdenie zadania?
..:

obiczyc pole zawarte miedzy liniami.
y=x
2−4 y=2x−1
przyrównuje
x
2−4=2x−1
x
2−2x−3 =0
x
1=3 x
2=−1
obl całkę oznaczoną od−1 do 3 i wychodzi mi pole −10.7
czy dobrze?
10 gru 12:52
..: 
10 gru 13:04
aniabb:
∫2x−1−x2+4 dx = x2 −x −x3/3 +4x = x2 +3x −x3/3
9 +9 −9 − 1+3−1/3 = 1023
10 gru 13:11
aniabb: od górnej krzywej odejmujemy dolną
10 gru 13:13
PW: Pole z definicji jest liczbą nieujemną, więc źle.
Sprawdź założenia do zastosowanego twierdzenia (jak powinny być położone wykresy).
10 gru 13:13
Mila: {−1)∫
3(2x−1−x
2+4)dx=
| | 1 | |
={−1)∫3(−x2+2x+3)dx=[− |
| x3+x2+3x]−13= |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
=− |
| *27+9+9−( |
| +1−3)=−9+9+9+1 |
| =10 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
10 gru 13:22