Odejmowanie wyrażen wymiernych - czy to możliwe?
gucio: Witam, czy jest możliwość rozwiązania takiego zadania ?
| x2+y2 | | x+y | |
| − |
| + 1 = ? |
| x2−y2 | | 2x−2y | |
10 gru 12:32
irena_1:
Można to uprościć
x ≠ y i x ≠ −y
| 2(x2+y2)−(x+y)2+2(x−y)(x+y) | |
| = |
| 2(x+y)(x−y) | |
| | 2x2+2y2−x2−2xy−y2+2x2−2y2 | |
= |
| = |
| | 2(x−y)(x+y) | |
10 gru 12:49
PW: W liczniku powinno być −y2 zamiast +3y2 (+2y2 i −2y2 redukują się).
10 gru 13:09
+-: można dalej mianownik 2*różnica kwadratów licznik 3x2−2xy−y2= (y+3x)(x−y)
10 gru 14:26