zadania -ciągi
Asia: Pare zadanek z ciągów .
1. Dwudziesty wyraz ciągu określonego wzorem bn=5n+30 ma wartość :
a) 130 b) 20 c)−16 d) 120
2.Ciąg (an) jest określony wzorem an=3n+2. Zbiór rozwiąza nierówności 10<an<100 ma
a)45 elementów b)29 elementów c)30 elementów d)31 elementów
3)Ciąg określony wzorem bn=5n+7 jest :
a)malejący b)arytmetyczny c) geometryczny d)naprzemienny
4) Ciąg liczbowy (20,x,100) jest ciągiem arytmetycznym. Wynika stąd ,że :
a) x=40 b)x=50 c) x=50 lub x=−50 d) x=60
5) Ciąg (x,40,70) jest arytmetyczny. Wówczas :
a) x=30 b) x=50 c) x=70 d) x=10
6) Dany jest ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie a
1 i różnicy r=k−3. Dany ciąg jest rosnący
dla;
a)K∊R b)nie ma takich k c) K∊(3,∞) D) k∊(−∞,3)
proszę z rozwiązaniami, może będzie szansa że coś ogarnę