matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Qukis:
Przygotowuje się do matury i mam problem z tym zadankiem. Rozwiąż równanie sin(x+pi/3)sin(x−pi/3)=−1/2 w przedziale <0,2pi>.
10 gru 11:55
ZKS:
π
π
1
2
Zauważ że sin(x +
)sin(x −
) =
(cos(
π) − cos(2x)) =
3
3
2
3
1
1
1
1
* (−
− cos(2x)) = −
* (
+ cos(2x))
2
2
2
2
Dostajemy równanie
1
1
1
−
* (
+ cos(2x)) = −
/ * (−2)
2
2
2
1
+ cos(2x) = 1
2
1
cos(2x) =
2
Dalej dasz chyba radę sam.
10 gru 12:08