obliczyc całkę nieoznaczoną
Mickie: Proszę o sprawdzenie czy dobrze robię to:
| | 1 | | x3 | |
∫ln (1+ x2)dx= całkowanie przez częsci u=lnx u'= |
| v'=1+x2 v= |
| |
| | x | | 3 | |
| | x3 | | 1 | | 1 | |
= ln |
| −∫ |
| *x33 dx= |
| x3ln +X3+C |
| | 3 | | x | | 3 | |
10 gru 11:50
ZKS:
Coś Ty stworzył?
10 gru 11:57
Mickie: czyli to zle?
10 gru 12:00
ZKS:
Wyniku końcowym jak otrzymałeś sam ln bez niczego?
10 gru 12:03
aniabb: to jak skracanie n
| sinx | |
| = six = 6  |
| n | |
10 gru 12:08
ZKS:
Dokładnie.
10 gru 12:09
ZKS:
| | 2x | |
u = x ⇒ u' = 1 ; v = ln(1 + x2) ⇒ v' = |
| |
| | 1 + x2 | |
| | 2x | |
∫ (x)' * ln(1 + x2)dx = xln(1 + x2) − ∫ x * |
| dx |
| | 1 + x2 | |
10 gru 12:11
Mickie: ok. dzieki.
10 gru 12:15