granice funkcji
help: granice funkcji:
Jak to zrobić?
| | x3 − 3x + 2 | |
limx→1( |
| ) |
| | x4 − 4x + 3 | |
10 gru 11:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli masz symbol nieoznaczony ... to znaczy że wielomiany mają wspólny czynnik które je
'zeruje'
konkretnie (x−1) ... wyznacz je i skróć te czynniki
10 gru 11:29
help: no dla jedynki się zeruje ten pierwszy
10 gru 11:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, ze:
x3−3x+2 = (x−1)(x−2)
x4−4x+3 = (x−1)(x−1)(x2+2x+3)
10 gru 11:32
help: czyli po skróceniu będzie
| | x−2 | | −1 | | −1 | |
limx→1 |
| = |
| = |
| = 0? |
| | (x−1)(x2+2x+3) | | 0*6 | | 0 | |
10 gru 11:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | −1 | |
po pierwsze −−− |
| to jest coś co nieistnieje (nie dzieli się przez 0) po drugie to na |
| | 0 | |
pewno nie będzie 0
liczysz wtedy granice lewo i prawostronną i stosujesz oznaczenie 0
+ lub 0
− w zależności od
tego jaką wartość przyjmuje mianownik
10 gru 11:42
help: nierozumiem
10 gru 11:49
asdf: Warto wiedzieć, dlaczego nie można dzielić przez zero:
Mamy takie proste dzielenie:
4*
2=
8
Teraz kolejny przykład:
0*
3=
0
A teraz
załóżmy (co jest nie prawdą, ale to za chwilę), że:
i teraz tym samym sposobem:
0*
0=
7 ERROR

!
kolejny przykład:
100*
0=
7 ERROR

!
10 gru 11:57
help: a to wiem.. że nie moge podzielić przez zero
10 gru 12:00
help: a czemu licze wartość prawostronną i lewostronną ode zera? jak przecież x dąży mi do jedynki?
10 gru 12:24
Ajtek:
Artur dobrze myślał, tylko źle zapisał.
Liczysz granicę przy x→1− i x→1+
10 gru 12:55
help: a jak policzyć tą granice.. mam podstawić jedynke? to jak podstawie jedynke to mi wyjdzie to
samo co ostatnio
10 gru 13:02
Ajtek:
zajmijmy się tylko tym x−1:
przy x→1− masz liczbę ujemną bliską zero. Bo za x podstawiasz możliwie najbliższą liczbę 1,
ale od niej mniejszą, np:
0,9; 0,99; 0,999; 0,999
Rozumiesz?
10 gru 13:06
help: no rozumiem 0,9999999 naprzykład noi co?
10 gru 13:07
Ajtek:
no i masz 0,999999(...)9−1 a to jest mniejsze od 0, ale bardzo bliskie 0, czyli np:
−0,000000001
| | x−2 | |
limx→1− |
| = |
| | (x−1)(x2+2x+3 | |
| | 0,999999−2 | |
limx→1− |
| |
| | 0,99999−1)(0,9999992+2*0,999999+3 | |
0,999999−2=−1, 0,999999
2+2*0,999999+3)=6
| | 1 | |
natomiast 0,999999−1=− |
| |
| | ∞ | |
Teraz:
10 gru 13:15
help: no to to jest źle bo odpowiedź jest że ma być 1/2
10 gru 13:43