Napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej wiedząc że:
Qmi: Napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej wiedząc że:
A(1,−2), B(0,0),C(−1,3)
Prosiłbym o jakieś wskazówki.
10 gru 11:08
camus: Rozumiem, że A,B i C to są punkty należące do funkcji kwadratowej.
Skoro f(x) = ax2 +bx +c, a my mamy punkty postacji (x,f(x)), to pozostaję nic innego jak
podstawić te punkty do tej funkcji i wnioskować.
10 gru 11:10
Qmi: To mam 3 równania:
−1=a+b+c
3=−a−b+c
0=c
10 gru 11:11
camus: Proponowałbym rozwiązać te równania, tj. znaleść a,b i c.
10 gru 11:12
aniabb:
−2=a+b+c
0=c
3=a−b+c
podstawiasz c
dodajesz stronami
1=2a
a=0,5
b=−2,5
10 gru 11:15
aniabb: y=0,5x2 − 2,5x
10 gru 11:16
Qmi: Skąd 1=2a
10 gru 11:17
aniabb:
−2=a+b
3=a−b
−−−−−−−−− dodajemy
−2+3 =a+a+b−b
1 = 2a
10 gru 11:19
Qmi: −2=a+b+c
3=a−b+c
Już widzę, dodałaś te dwa równania
10 gru 11:19
aniabb: najpierw wstawiłam c=0
10 gru 11:19
Qmi: Mam inny przykład
A=(1,3), B=(−1,−3), C=(2,3)
Mam trzy równania
3=a+b+c
−3=−a−b+c
3=4a+2b+c
pierwszego c = 3−a−b
Podstawiam C do drugiego
−3=−a−b−a−b+3
−6=−2a−2b
a=3−b
Dobrze jest do tego momentu
10 gru 11:28
camus: Dobrze.
10 gru 11:31
aniabb: znów ten sam błąd ax2 dla x=−1 = a
10 gru 11:31
camus: damn, mózg mi się wyłączył, racja
10 gru 11:32
aniabb:
3=a+b+c
−3=a−b+c
−−−−−−−−−−−
6=2b b=3
10 gru 11:33
aniabb:
4a+c=−3
a+c=0
−−−−−−−−− odejmuję
3a=−3
a=−1
10 gru 11:35
Qmi: 3=a+b+c
−3=a−b+c
−−−−−−−−−−−
mi tutaj wyszło
0 = 2a+c
a Tobie od razu b
10 gru 11:41
Qmi: Już wiem dlaczego wyszło Ci b=3
Zawsze się rozwiązuje tak równania, dodajemy ze zmienionym znakiem?
10 gru 11:44
Qmi: i skąd masz to;
4a+c=−3
a+c=0
?
10 gru 11:46
aniabb: mozna dodawać, można odejmować..ale masz rację..odejmowanie to to samo co dodawanie ze
zmienionym znakiem

wstawiłam b=3 do trzeciego i pierwszego
10 gru 13:26