mechanika / fizyka
Karolina :

Wyznacz siły jakie wywiera walec o masie m=150 kg na pionową ścianę oraz na deskę nachyloną pod
katem α 30 stopni proszę o pomoc

!
10 gru 10:31
aniabb:

R2=mg/cosα
R1= mg*tgα
10 gru 10:52
aniabb: to fizyka więc funkcje można przybliżać

R2 = 150*10/ 0,866 = 1732N
R1= 150*10*0,57735 = 866N
10 gru 11:06
Karolina : Dziękuje bardzo za pomoc
10 gru 11:09
Karolina : A mam jeszcze pytanie to 0,866 to skad się wzieło
10 gru 11:12
aniabb: cos30°
10 gru 11:12
Karolina : dziękuje
10 gru 11:25