dasasdad
Qmi: Napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej wiedząc że:
− Funkcja ma jedno miejsce zerowe równe (−3) i do jej wykresu należy punkt B(−2,2)
f(x)=ax2+bx+c
Ja wykonuje to tak:
x1=−3
delta = 0 więc
b2−4ac=0
6a−3b+c=0
4a−2b+c=2
Dobrze mam te trzy równania?
Potem wyciągam z 2 równania
c = 3b−6a
Podstawiam:
4a−2b+3b−6a=2
−2a+b=2
b=2+2a
Następnie odejmuje dwa równania(tak mam w poprzednim zadaniu) − Po co się je odejmuje?
6a−3b+c=0
4a−2b+c=2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a−5b=−2
Dobrze jest do tego momentu?
10 gru 10:28
ICSP: Tak z ciekawości spytam czy nie prościej jest skorzystać z postaci iloczynowej dla jednego
pierwiastka
10 gru 10:31
ICSP: y =a(x − x0)2 gdzie x0 jest pierwiastkiem dwukrotnym.
10 gru 10:31
ICSP: zresztą już na samym początku jest źle (−3)2 ≠ 6
10 gru 10:32
Qmi: Pewnie byłoby prościej ale ja nie mam umiem tym sposobem
10 gru 10:32
ICSP: a czego tu nie umieć

y = a(x − x
0)
2
y = a(x+3)
2
B(−2;2) i wstawiam :
2 = a
y = a(x+3)
2 = 2(x+3)
2 = 2x
2 + 12x + 18
Trzy linijki i zadanie z głowy, a ty byś ze swoim układem równań męczył się chyba z 5 min.
10 gru 10:35
Qmi: I zawsze w każdym zadaniu można wykorzystać ten wzór y=a(x−x0)2, nigdy nie będzie potrzeby
rozpisywania zadania tym ,,moim" sposobem?
10 gru 10:39
Qmi: Jeśli mam zadanie:
Funkcja ma jedno miejsce zerowe oraz do jej wykresu należą punkty A=(1,1) oraz B=(2,0)
Nie mam w ogóle pomysłu jak to zacząć, prosiłbym o jakąś podpowiedź,a resztę powinienem sam
zrobić.
10 gru 10:43
aniabb: w każdym zadaniu z 1 miejscem zerowym

w tym też
10 gru 10:45
Qmi: y=x
2−4x+4 ^^

Dziękuje za pomoc.
10 gru 10:49